sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

mustavariksia ja meriharakoita

mä oon nähny mustavariksen tätä ennen kerran.

menin siis tarkistamaan suuresta lintukirjasta,johon olen havaintojani merkkaillut.
no,mustavariksen kohdalla on rasti -mutta merkintä "kevät -81"! 
muistan ihan varmasti, kuinka kouluaikaan kerroin isälle sen nähneeni - ja se oli totisesti paljon aikaisemmin.
isäkin kuoli jo -72.

joka tapauksessa, harvoin näkemäni lintu! päijänteen itäpuoli ei ole sen pesimäaluetta, se kun vaatii laajat peltoaukeat, joista se on suomessa hyväksynyt vain satakunnan ja pohjanmaan lakeudet.
jokin aika sitten isolla valkoisella ylös ajaessamme olin näkevinäni mustavariksia haaransillan ympyrässä. silloin se jäi tarkistamatta, mutta tänä viikonloppuna niitä oli siellä taas! ja ne ovat mustavariksia! niitä oli myös kempeleen eteläisessä liittymässä lauantaina ja haaransillalla tänään, noin kymmenkunta.


torstai-iltana oli oulun satamassa meriharakoita, ihana mustavalkoinen lintu punaisine nokkineen ja jalkoineen! niitä olin aikaisemmin nähnyt turussa vepsän saaressa muutama vuosi sitten.
niitä oli pareittain ja jokunen yksinäinen sataman alueen nurmikoilla lokkien seassa. ehkä kymmenen kaikkiaan. meriharakka on saaristolintu, mutta saattaa pesiä myös sisämaassa "puuteollisuuden läheisyydessä kuorikasoilla", ja kuten kerran tiitsan kuvablogista (http://tiitsankuvablogi.blogspot.fi) huomasin, tässä melko lähelläkin!


lumijoen varjakassa uiskenteli pari sorsaemoa poikasineen: tukkakoskelo ja luultavasti tavi. tavin pienen pienet pallerot huvittivat meitä sukeltelemalla, plopsahtamalla kuin pienet korkit veden alle ja taas ylös.


tänään alaspäin ajellessamme näkyi pitkästä aikaa kurkiparvi, toistakymmentä yksilöä pellolla syömässä. myöhemmin vielä yksi pariskunta. kaikki ilmeisesti pesimättömiä yksilöitä.


torstaina hyppäsin padasjoelta ison valkoisen matkaan. teiden pientareet ovat parhaassa kukassa: puna-ja valkoapilaa, angervoa, virmajuurta, kissankelloja, päivänkakkaraa, mataraa, kultapiiskua, horsmaa, hiirenvirnaa, niittynätkelmää, kurjenkelloa...tietenkin jossain vielä myös lupiinia - ja sitten yllätys: maariankämmekkää!


eilisellä moottoripyöräreissulla sai nauttia myös niiden tuoksuista.

2 kommenttia:

  1. Vastavierailulla, sinähän olet melkoinen lintuekspertti ja kasvejakin olet bongaillut ihan ohimennen valtavasti. Olipa mukavaa löytää tänne jään lukijaksesi, jos sopii ;))

    VastaaPoista
  2. tervetuloa tiitsa! laitoin sulle viestiä blogspotin friendconnectin kautta!

    VastaaPoista